Er zijn weinig vragen die we bij Insilencio liever krijgen dan deze. Dus laten we er meteen invliegen: een EVP is een Employee Value Proposition. De naam zegt het al: het is het ‘waardevoorstel’ dat je doet als werkgever aan je medewerkers – huidige en toekomstige. Het beschrijft wat jij hen teruggeeft in ruil voor hun vaardigheden, ervaring en tijd. Dat gaat veel verder dan alleen salaris: denk aan bedrijfscultuur, groeimogelijkheden, erkenning en welzijn. Bij Insilencio bevragen we in totaal 7 bouwstenen om een EVP op te bouwen.
Zo, dat is de theorie. Maar je ziet een EVP vooral tot leven komen op de werkvloer. Het zit in de manier waarop je medewerkers samenwerken, hoe ze over je organisatie praten en de ambitie die ze hebben om door te groeien. Veel bedrijven gaan hiervoor te snel uit van een buikgevoel: ‘de sfeer zit wel goed’. Maar daar weet je uiteindelijk niets mee. Ruil dat buikgevoel dus om voor echte input waarop je kan verder bouwen.
Stel je voor dat je met twee bedrijven spreekt over een functie. Beide bieden hetzelfde salaris, dezelfde functietitel en dezelfde locatie. Maar bedrijf A heeft een duidelijke EVP: een flexibele werkomgeving, fantastische doorgroeimogelijkheden, een cultuur van innovatie en een geweldig opleidingsprogramma. Bedrijf B? Die geeft je een klassieker zoals: “we hebben een pingpongtafel”. Waar zou jij solliciteren?
Je EVP is de kern van wat jouw organisatie uniek maakt als werkgever. Het is het uitgebreide antwoord op de vraag: “Waarom zou ik hier willen werken in plaats van ergens anders?” Het speelt dan ook een grote rol in het aanspreken van nieuwe – en vooral de juiste – kandidaten op de arbeidsmarkt.
Maar het gaat niet alleen om het aantrekken van nieuw talent. Een heldere EVP helpt ook om huidige medewerkers te behouden. Als zij zich betrokken voelen en zich herkennen in de waarden, visie en EVP van de organisatie, dan is de kans groter dat ze blijven en zelfs ambassadeur willen worden. Het zijn die medewerkers die het verschil zullen maken en die meeschrijven aan jouw succesverhalen.
Luister: Organiseer focusgroepen, stuur surveys uit en voer een-op-een gesprekken. En luister, écht, met een open geest. Je wil tenslotte achterhalen wat er leeft, wat je medewerkers waardevol vinden en waar er mogelijke pijnpunten zitten, die je zo snel mogelijk aan moet pakken. Dat is niet simpel. Daarom is het vaak aan te raden om een externe partij – zoals Insilencio – in te schakelen, zodat je medewerkers ongeremd eerlijk kunnen zijn.
Analyseer: Wat komt er naar boven? Wat zijn werkpunten en wat zijn absolute sterktes. Nu je al deze input verzameld hebt, is het tijd om in de resultaten te duiken om een duidelijke, authentieke propositie te schrijven. Maak hem zo specifiek mogelijk voor jouw organisatie. Waar springen jullie in uit t.o.v. andere bedrijven? Wat zijn concrete voorbeelden van je sterktes?
Communiceer: Breng je EVP tot leven in je wervingsmateriaal, op je website en sociale media. Wees eerlijk en oprecht over wat je te bieden hebt. Een EVP moet weerspiegelen wat echt leeft in de organisatie. Alleen dan zullen je medewerkers er ook achter staan, iets wat kandidaten op de arbeidsmarkt ook voelen. Heb je je oprechte verhaal gevonden? Laat het dan overal in terugkomen: in je vacatureteksten, op je website, in je sollicitatieproces…
Evalueer en pas aan: Een EVP is niet statisch. Evalueer regelmatig of het nog steeds aansluit bij je organisatie. Zie de eerste EVP analyse als een nulmeting waar je aan kan bouwen en sleutelen tot je jezelf een droomwerkgever kan noemen.
Als je het talent wilt aantrekken dat je verdient, het beste uit je huidige team wilt halen en je organisatie wil laten groeien? Ja, dan heb je een EVP nodig.
Denk aan je EVP als de magneet van je organisatie – het trekt de juiste mensen aan en houdt ze vast. En wie wil er nu geen magneet zijn in de war for talent?