Vraag je subsidie bij
KMO-portefeuille aan!

KMO-portefeuille is een subsidiemaatregel voor KMO’s en vrije beroepen gevestigd in Vlaanderen. De steun van de Vlaamse Overheid kan ingezet worden voor opleidingen en professioneel advies met als doel de kwaliteit van het functioneren van je onderneming te verbeteren.

KMO-Portefeuille

Insilencio is een erkend dienstverlener van KMO-Portefeuille

Om van deze subsidies te genieten, moet je een beroep doen op een door de Vlaamse Overheid erkende dienstverlener. Insilencio werd door de Vlaamse Overheid gecertificeerd als erkende dienstverlener voor advies en voor opleidingen.

het erkenningsnummer voor advies: DV.A234719
het erkenningsnummer voor opleidingen: DV.O234718

Voor welk advies kan je bij Insilencio de KMO-Portefeuille inzetten?

De KMO-portefeuille kan ingezet worden voor advies dat verder gaat dan de gewone bedrijfsuitgaven en dat bijdraagt aan een verbetering van de bedrijfsprocessen. Het advies bestaat steeds uit een schriftelijke aanbeveling die vertrekt vanuit een analyse van de probleemstelling, een eigenlijk advies en een implementatieplan. De implementatie zelf komt niet in aanmerking voor het gebruik van de KMO-portefeuille.

Voorbeelden van adviestrajecten bij Insilencio zijn:

 • Interne bevragingen, focusgroepen, workshops en analyses om de échte werkgeversidentiteit in kaart te brengen. De werkgeversidentiteit zorgt ervoor dat kandidaat werknemers en huidige werknemers goed weten voor welke organisatie ze kiezen.
 • Workshops en analyses om scherp te stellen op welke manier de KMO in de toekomst verder wil evolueren als werkgever.
 • Workshops en adviezen om de ervaringen die sollicitanten hebben vanaf het moment dat ze de KMO leren kennen t.e.m. het moment dat ze aan boord komen bij de KMO, verder te verbeteren en dus een ideale ‘candidate journey’ uit te tekenen en aanbevelingen naar implementatie te formuleren.
 • Workshops en adviezen om de ervaringen die medewerkers hebben vanaf het moment dat ze aan boord komen van de KMO t.e.m. het moment dat ze opnieuw vertrekken bij de KMO, verder te verbeteren en dus een ideale ‘employee journey’ uit te tekenen en aanbevelingen naar implementatie te formuleren.
 • Een analyse van de werkgevers- en jobpagina’s op de website van de KMO met aanbevelingen tot optimalisatie.
 • Adviezen en concepten om de HR-processen en -initiatieven van de KMO via interne communicatie te verduidelijken bij de medewerkers en hen te enthousiasmeren om ook effectief gebruik te maken van die HR-processen en -initiatieven.

Welke opleidingen faciliteert Insilencio waarvoor je beroep kan doen doen op de KMO-portefeuille?

De opleidingen zijn gericht op het verbeteren van de werking van de onderneming en raakt aan de kernprocessen.

Voorbeelden van opleidingen die Insilencio in dit licht faciliteert, zijn:

 • Opleidingen, trainingen en coachings om de zaakvoerder, de HR-verantwoordelijke en/of de communicatieverantwoordelijke van de KMO zelf op weg te zetten met het verbeteren van de employer branding van het bedrijf, en het optimaliseren van bepaalde HR-processen (bv rekrutering, selectie, onboarding).

Subsidies aanvragen

Hoeveel subsidies ontvang je?
Hoeveel steun je ontvangt, is afhankelijk van de grootte van je onderneming:

 • Kleine ondernemingen genieten 30% steun
 • Middelgrote ondernemingen genieten 20% steun
 • Het maximale steunplafond bedraagt € 7.500 per jaar

BTW komt niet in aanmerking voor de KMO-portefeuille en betaal je rechtstreeks aan de dienstverlener.

Hoe kan je de subsidies aanvragen?
Om de subsidie te kunnen aanvragen, moet je geregistreerd zijn op de website van Vlaio.

 1. Je schrijft je in voor een opleiding of ondertekent een overeenkomst voor adviesverlening
 2. Je doet de aanvraag online via de website van Vlaio. Opgelet! Je hebt tijd tot uiterlijk 14 dagen na start van de dienstverlening of opleiding om de subsidie aan te vragen.
 3. Je stort je eigen bijdrage op de KMO-portefeuille rekening van de financiële partner Sodexo (binnen de 30 kalenderdagen na de online aanvraag)
 4. Agentschap Innoveren & Ondernemen stort de subsidie eveneens op deze rekening
 5. Je bevestigt de betaling online via de KMO-portefeuille

Op de website van het Agentschap Ondernemen vind je alle bijkomende informatie over het gebruik van de KMO-portefeuille.

Dienstverlener voor de KMO-Portefeuille

  Inschrijven voor nieuwsbrief

  Hey, ik ben van

  Schrijf me in op