Hoe vind je als pas afgestudeerde een droomjob bij een droomwerkgever?

Mathea Lacko Mathea Lacko 2 min read

Dus, je studentencarrière zit erop? Proficiat! Tijd om aan die professionele carrière te beginnen. We wensen je een droomjob bij een droombedrijf! Hier zijn alvast wat tips om je te helpen in je zoektocht.

Voor je solliciteert

Wat zijn mijn droomfunctie en droombedrijf?
Denk op voorhand goed na over wat voor werk en bedrijf op dit moment het beste bij je past. Wat is voor jou belangrijk op dit moment? Work-life balance of eerder doorgroeimogelijkheden? Een hoog loon of een inspirerende leider? Sluiten de missie een waarden van het bedrijf aan bij die van jou? Als die vragen zijn beantwoord, is die motivatiebrief zo geschreven!

 

LinkedIn is je vriend
Maak een LinkedIn-profiel aan en zorg dat je cv daar overeenkomt met je cv op papier. Recruiters gaan je sowieso opzoeken en dat geeft misschien toch een professionelere indruk dan die Facebookpagina met een profielfoto van 5 jaar geleden…

 

En Glassdoor ook!
Vergeet tijdens je research zeker Glassdoor niet te checken. Daarop zetten (ex-)medewerkers en sollicitanten reviews van bedrijven. Vaak kan je zelfs zien welke vragen er gesteld worden tijdens de sollicitatie.

Kandidatuur gestuurd? Terwijl je vol spanning afwacht…

Wie is de recruiter?
Weet je al welke recruiter zich met de functie bezighoudt? Ga dan alvast naar hun LinkedIn-profiel (dan zien ze meteen dat je je research hebt gedaan) en sla als het kan hun nummer al op. Dan kan je als ze bellen nadenken of het gelegen komt. Een afgeleid telefoontje tijdens een brunch met vrienden komt niet zo goed over.

Mag je op gesprek komen? Mooi zo! Nu voorbereiden:

Laat zien wat je kan
Je kan natuurlijk niet voor elk soort functie een portfolio aanmaken, maar ga misschien toch eens kijken tussen je projecten van afgelopen jaren. Is er iets waarmee je zwart-op-wit kan tonen dat je ergens goed in bent of ervaring mee hebt? 

 

Ik in één voorwerp
Voor de typische ‘vertel eens over jezelf’ kan je altijd een voorwerp of foto meenemen en aan de hand daarvan je uitleg doen. Aandacht gegarandeerd.

 

Wie stelt hier de vragen?
Zorg dat je zelf al wat vragen hebt voorbereid en neem ze mee op papier. Dan kom je nog maar eens extra geïnteresseerd en voorbereid over. Een paar voorbeelden van betere vragen dan ‘hebben jullie een cafetaria?’:

  • Hoe is de werksfeer hier?
  • Is er een mogelijkheid om van thuis uit te werken?
  • Waarom werkt u zelf graag bij het bedrijf?
  • Wie wordt mijn manager en wat voor persoon is dat?
  • Hoe is de feedbackcultuur?
  • Hoe zouden mijn eerste weken eruitzien? 
  • Welke opleidingen kan ik volgen en hoe kan ik mijzelf verder ontwikkelen?

 

Wees open
De mensen die voor je zitten moeten kunnen inschatten hoe je bent, of je qua persoonlijkheid in het team past enzovoort. Een zakelijke façade helpt niemand van jullie dus vooruit. 

 

Perfectionisme is geen zwak punt…
Verspil geen energie aan nadenken over hoe je je zwakke punten kan ombuigen naar sterktes. Dat is niet de vraag. Denk na over wat nu echt je verbeterpunten zijn en vooral, hoe je daaraan werkt en wil werken. 

 

Wedden op één paard
Nog zo’n klassieke vraag: ‘heb je nog ergens anders gesolliciteerd?’. Zorg dat je altijd verschillende sollicitaties hebt lopen (je hoeft geen details te geven). Zo maak je duidelijk dat je echt actief op zoek bent (en dat ze best snel iets laten weten). 

 

Loon is meer dan een bruto salaris
Vragen hoeveel je precies gaat verdienen is misschien nog niet aan de orde in het eerste gesprek. Waar je wel ongegeneerd naar kan vragen zijn de extralegale voordelen (denk maar aan maaltijdcheques, vergoeding woon-werkverkeer, L&D-budget,…). Die maken op het einde van de dag (of aan het begin van de maand) vaak een groot verschil in wat je effectief verdient.

Na het gesprek

Was het een aangenaam gesprek? Stuur nadien even een bericht om te bedanken. Wie weet krijg je daardoor sneller feedback!

    Inschrijven voor nieuwsbrief

    Hey, ik ben van

    Schrijf me in op