Inspirerend leiderschap? Seth confirms what Simon said.

Tom De Wachter Tom De Wachter 2 min read

Maandag 26 oktober moest een hoogdag worden. Het Nederlandse Denkproducties – die bekend staan om hun ‘puntje van je stoel’ seminars – bracht naar jaarlijkse gewoonte een internationale inspirator naar Amsterdam. Of beter gezegd, dat was het plan. Want het alomtegenwoordige virus zorgde voor een omschakeling naar een digitale variant via Zoom. Iets waar ik – toegegeven – een beetje tegenop keek.

 

Maar kijk, de volhouder wint, want wat bleek? In plaats van met 2.000 mensen een anonieme stoel in te nemen in een Amsterdams theater, waren we met een dikke 100 mensen aanwezig in de woonkamer van Seth Godin. En werd de sessie een pak interactiever dan de sessie met Simon Sinek, die een jaar eerder wel gewoon doorging in Amsterdam. Wat Simon toen al aanscherpte, werd nog eens mooi bevestigd door Seth. Met veel storytelling en zijn innemende persoonlijkheid.

Met Insilencio helpen we regelmatig leadership teams om een inspirerend en duidelijk verhaal te ontwikkelen en te lanceren, waarin visie, strategie en waarden – of zoals wij het suggereren ‘droom, plan en DNA’ – mooi samenkomen. Dat verhaal heb je nodig om je medewerkers in een staat van ‘employee engagement’ te krijgen. Je droom en je plan (met bijhorende doelen) zorgen voor richting en commitment. Je DNA story maakt duidelijk hoe je je commitment best toont.

 

Vanuit die ervaring stelde ik in de chat volgende vraag: “Sommige bedrijven willen hun visie, strategie en waarden co-creëren met hun medewerkers, terwijl wij vaak merken dat werknemers dat net de verantwoordelijkheid van het leadership team vinden om met die inspirerende duidelijkheid te komen. Wat denk jij erover, Seth?” En plots werd mijn vraag eruit gepikt en stond ik in een 1-op-1 dialoog met de grote Seth Godin.

 

Zijn eerste zin maakte al veel duidelijk. “First of all, the team you’re referring to is not the leadership team, it’s the management team. And I don’t know many management teams where every member is able to inspire the employees and build employee engagement. They are there because of other talents than being the future-oriented inspirators.” Hij zei er nog bij dat de echte leiders in een organisatie vaak verspreid zitten over de verschillende teams.

 

Natuurlijk heeft de man gelijk. En het zette me meteen aan het denken. Als je binnen je bedrijf naar het bos of de hei gaat om je visie scherp te krijgen, je strategisch plan voor de komende jaren vast te leggen en te gaan bepalen welke cultuur je wil voeden om je strategie te kunnen waarmaken, misschien moet dat dan niet gewoon met je management team gebeuren. Misschien is het beter om binnen je organisatie op zoek te gaan naar de échte leiders, met het talent om het toekomstverhaal uit te tekenen én straks mee kenbaar te maken. Wie weet zitten ze in je management team, maar wie weet ook niet?

 

In elk geval het proberen waard, denk ik. De volgende keer dat we met Insilencio een bedrijf begeleiden om op zoek te gaan naar droom, plan en DNA, dan gaan we nog iets scherper kiezen wie we best in die workshops betrekken. Want er hangt veel vanaf: een inspirerend toekomstverhaal gebracht en verankerd door inspirerende leiders, met andere woorden dé hefboom naar een team van geëngageerde medewerkers. En die heb je nodig om je bedrijf duurzaam succesvol te maken.

    Inschrijven voor nieuwsbrief

    Hey, ik ben van

    Schrijf me in op